Sessions

Time
Session
Duration
Cost
4:00 PM
  • Registration Opens
    3 hours
  • Reception - Welcome function

    The Welcome Function is sponsored by SVS Laboratories http://svs.co.nz/

    Come and join us for drinks and nibbles.

    3 hours
5:30 PM
  • Powhiri

    A traditonal Maori Welcome 

    30 mins
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • DAY 2 - LEPTOSPIROSIS AT THE FRONTLINE
    11.5 hours
  • Registration Opens

    Please note that all Posters will need to be mounted at this time.

    30 mins
8:30 AM
  • Opening Ceremony

    Traditional greeting, welcome address by the president, PN Mayor. History of leptospirosis in New Zealand (Julie Collins-Emerson)

    Dr Julie Collins Emerson

    Julie’s involvement in leptospirosis research began 25 years ago as a post-doc. in the... More

    1 hour
9:30 AM
  • Key Note Address - OneHealth

    This Keynote is sponsored by Zoetis

    An overview of the ecology of leptospirosis with a focus on pathogen transmission from animals to humans and the role of the environment.

    Doctor Colleen Lau

    Dr Colleen Lau is a clinician with special interest in travel medicine and tropical medicine.... More

    30 mins
10:00 AM
  • Presentations

    The session invites research findings and reports about the interaction between animal and human hosts of leptospira, transmission between them and the role of environmental and socio-ecomnomic factors forming a causal network and contributing to the development of leptospirosis in these hosts, mainly of humans and domestic livestock, but also considering the role of wildlife species.

    The session will feature temperate climates a such and New Zealand or Europe and sub-/tropical environments of countries in Africa, Asia and Latin America. Testing populations, sampling and risk appraisal of the enviroment.

    30 mins
10:30 AM
  • Morning Tea

    On-site morning tea for all delegates.

    30 mins
11:00 AM
  • Presentations continued

    The session invites research findings and reports about the interaction between animal and human hosts of leptospira, transmission between them and the role of environmental and socio-ecomnomic factors forming a causal network and contributing to the development of leptospirosis in these hosts, mainly of humans and domestic livestock, but also considering the role of wildlife species.

    The session will feature temperate climates a such and New Zealand or Europe and sub-/tropical environments of countries in Africa, Asia and Latin America. Testing populations, sampling and risk appraisal of the enviroment.

    1.5 hours
12:30 PM
  • Lunch

    On-site finger food lunch for all delegates.

    1 hour
  • TSC Meeting

    Taxonomic Sub-Committee

    1 hour
1:30 PM
  • Key Note Address - Outbreak response, control, extension and community work

    Extension and community work, disease control and outbreak response (NN): Overview of community work and extension activities for controlling endemic leptospirosis and responding to disease outbreaks at the coal-face.

    Jackie Benschop

    Jackie is a veterinary epidemiologist co-directing an inter-disciplinary research group which... More

    30 mins
3:00 PM
  • Afternoon tea

    On-site afternoon tea for all delegates.

    30 mins
3:30 PM
  • Presentations

    This new ILS theme invites research findings and reports about activities on-the-ground for reducing exposure and disease in humans and domestic livestock. Contributions are invited from professional medical and veterinary staff working at the coal-face of disease and outbreak control.

    The theme includes case definitions, practical aspects of rapid disease diagnosis with/-out confirmation, disease surveillance and reporting, treatment and prevention at population basis, environmental protection measures, the delivery of advice to communities, interacting with target groups, training of field personnel.

    1.5 hours
5:00 PM
  • Scientific Symposium

    This Symposium is sponsored by Virbac http://www.virbac.co.nz

    More information will follow on its content.  It will include drinks and nibbles

    2.5 hours
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration desk open
    4.5 hours
8:30 AM
  • DAY 3 - A LEPTO-FREE POPULATION
    8.5 hours
  • Keynote Address - Economics and Population Health

    This Keynote is Sponsored by Virbac

    Leptospirosis research, prevention and control in New Zealand: lessons from a highly successful One Health collaboration

    Professor Michael Baker

    Professor Michael Baker is public health physician and professor of public health at the... More

    30 mins
9:00 AM
  • Presentations

    The session invites research findings and reports about economic impact of leptospirosis on public health and domestic livestock productivity. Cost and logistics of disease prevention, treatment and environmental measures at population level .

    Disease impacts on population health such as disability and mortality and the cost of extension and disease monitoring and surveillance. Extent of disease ourbeaks and their population health and financial impacts.

    1.5 hours
10:30 AM
  • Morning Tea

    On-site morning tea for all delegates.

    30 mins
11:00 AM
  • Presentations continued

    The session invites research findings and reports about whole pathogen and subunit vaccines, new antigens, immune markers, their capacity to indicate vaccine efficacy or reveal patho-physiological pathways, host-pathogen interactions, immune mechanisms and host response.

    It also presents an update about the application of metabolomics for the research of pathogen and host defense mechanisms.

    1.5 hours
12:30 PM
  • Excursion - Farmvisit

    The farm visit will include lunch onsite.

    The lunch is sponsored by Virbac Australia

    4.5 hours
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration desk open
    9 hours
8:30 AM
  • DAY 4 - CLINICIANS AND THEIR PATIENTS
    8.5 hours
  • Key Note Address - Clinical disease and diagnosis in humans

    Clinical disease and diagnosis in humans: Overview of new aspects of symtoms, diagnosis, treatment, prognosis, and chronic leptospirosis.

    Renee Galloway

    Renee Galloway earned a Bachelor of Science degree in Medical Technology from the University of... More

    30 mins
9:00 AM
  • Presentations

    The session invites research findings and reports about disease symptomology, rapid and confirmatory diagnosis of acute disease, utility and accuracy of diagnostic tests. Testing for exposure to Leptospira, duration of clinical signs, shedding, antibody and immunity. Treatment of acute and chronic disease, consequences of chronic infection and post-treatment prognosis .

    1.5 hours
10:30 AM
  • Morning Tea

    On-site morning tea for all delegates.

    30 mins
11:00 AM
  • Presentations continued

    The session invites research findings and reports about disease symptomology, rapid and confirmatory diagnosis of acute disease, utility and accuracy of diagnostic tests. Testing for exposure to Leptospira, duration of clinical signs, shedding, antibody and immunity. Treatment of acute and chronic disease, consequences of chronic infection and post-treatment prognosis .

    1.5 hours
12:30 PM
  • Lunch

    On-site finger food lunch for all delegates

    1 hour
  • Executive - Committee Meeting
    1 hour
1:30 PM
  • Key Note Address - Leptospirosis in animals and diagnostics

    This Keynote address is sponsored by MSD Animal Health

    Overview of prevalence or incidence of disease, exposure and shedding, association with production effects, efficacy and cost-benefits of disease control.

    Kathryn Alan

    Despite recent advances in disease control, many of zoonotic infections remain relatively... More

    30 mins
2:00 PM
  • Presentations

    The session invites research findings about veterinary aspects of leptospirosis. This includes clinical signs, sampling, testing and diagnosis of prevalence and shedding, both at farm and indivudal level, risk appraisal of fatrm and households for animals and humans, decision making for control and prevention, clinical disease and impact on productivity.

    1 hour
3:00 PM
  • Afternoon tea

    On-site afternoon tea for all delegates.

    30 mins
3:30 PM
  • Presentations continued

    The session invites research findings about veterinary aspects of leptospirosis. This includes clinical signs, sampling, testing and diagnosis of prevalence and shedding, both at farm and indivudal level, risk appraisal of fatrm and households for animals and humans, decision making for control and prevention, clinical disease and impact on productivity.

    1.5 hours
7:00 PM
  • Gala Dinner

    The dinner will include a cultural show

    4.5 hours
Time
Session
Duration
Cost
8:00 AM
  • Registration desk open
    9 hours
8:30 AM
  • DAY 5 - FROM MOLECULES TO PROTECTION
    9 hours
  • Key Note Address - Immunity and vaccines

    This Keynote address and sessions are sponsored by http://www.simcro.com

    Overview of methodology for investigating immunity and vaccine delvopment.

     

    Professor Ben Adler

    Professor Ben Adler completed a BSc in microbiology and biochemistry at Monash University. Then... More

    30 mins
9:00 AM
  • Presentations

    The session invites research findings and reports about whole pathogen and subunit vaccines, new antigens, immune markers, their capacity to indicate vaccine efficacy or reveal patho-physiological pathways, host-pathogen interactions, immune mechanisms and host response.

    1.5 hours
10:30 AM
  • Morning Tea

    Morning tea on-site for all delegates.

    30 mins
11:00 AM
  • Presentations continued

    The session invites research findings and reports about economic impact of leptospirosis on public health, domestic livestock productivity and food safety. Cost and logistics of disease prevention, treatment and environmental measures at population level .

    Disease impacts on population health such as disability and mortality and the cost of extension and disease monitoring and surveillance. Extent of disease ourbeaks and their population health and financial impacts.

    1.5 hours
12:00 PM
  • AGM
    30 mins
12:30 PM
  • Lunch

    On-site finger food lunch for all delegates

    1 hour
1:30 PM
  • Key Note Address - Molecular typing and genomics

    Molecular typing and genomics: Overview of new research about phylo-genetics, typology, genes and markers.

    Dr Mathieu Picardeau

    Dr Mathieu Picardeau is Head of the Laboratory of Spirochetes, Dpt. Microbiology at the... More

    30 mins
2:00 PM
  • Presentations

    The session invites research findings about pathogen molecular biology, new molecular techniques, nomenclature, phylogeny, evolution, virulence markers and genes, molecular mechanisms of resistance and pathogen-host interactions.

    1 hour
3:00 PM
  • Afternoon tea

    On-site afternoon tea for all delegates

    30 mins
3:30 PM
  • Presentations continued
    1.5 hours
5:00 PM
  • Closing Ceremony
    30 mins
Time
Session
Duration
Cost
9:00 AM
  • DAY 6 - REST DAY

    Saturday is a rest day. 

    We do have day trip options available.  These can be booked through the registration process.  For more information please see the excursion tab.

    8 hours
Time
Session
Duration
Cost
9:00 AM
  • DAY 7 - WORKSHOPS

    More information to follow.

    8 hours
Time
Session
Duration
Cost
9:00 AM
  • DAY 8 - WORKSHOPS

    More information to follow.

    8 hours
Time
Session
Duration
Cost
9:00 AM
  • DAY 9 - WORKSHOPS

    More information to follow.

    8 hours